איך לבחור חבל טיפוס | מדריך
חבל טיפוס הוא כנראה האלמנט החשוב ביותר בטיפוס הרים. כל עוד אתם לא מנסים את מזלכם בין שמים וארץ ללא ציוד, כנראה שלפני הכל תרצו שיהיה איתכם חבל רציני, שאתם תלויים עליו ותלויים בו בכל מובן. בטח נתקלתם בהרבה סוגים של חבלים עם המון מאפיינים שונים. המדריך הזה נועד לעשות קצת סדר במאפיינים השונים ולעזור לכם לבחור חבל טיפוס המותאם לצרכים ולתנאים שלכם.

איך לבחור חבל טיפוס | מדריך
חבל טיפוס הוא כנראה האלמנט החשוב ביותר בטיפוס הרים. כל עוד אתם לא מנסים את מזלכם בין שמים וארץ ללא ציוד, כנראה שלפני הכל תרצו שיהיה איתכם חבל רציני, שאתם תלויים עליו ותלויים בו בכל מובן. בטח נתקלתם בהרבה סוגים של חבלים עם המון מאפיינים שונים. המדריך הזה נועד לעשות קצת סדר במאפיינים השונים ולעזור לכם לבחור חבל טיפוס המותאם לצרכים ולתנאים שלכם.

קוטר החבל
חבלים הופכים להיות יותר ויותר רזים עם השנים. רק לפני 10 שנים כל החבלים המובילים היו בקוטר של 11 מ"מ. כיום, רואים את החבלים העבים רק בסיטואציות של עבודה כבדה (heavy-duty) על קירות גדולים למשל. כיום רוב החבלים הסטנדרטים הם בעובי 10 מילימטר, 9 מילימטר לחבל סינגל (single rope) ואפילו נתקלים בקטרים קטנים מזה. גם חבלי דאבל וטויין (double and twin ropes) נמצאים בדיאטה.
מגוון החבלים של היצרנים המובילים בעולם
הקטרים הולכים ומצטמצמים בעקבות טכנולוגיה מודרנית של שזירת הסיבים וחומרים איכותיים יותר הנמצאים בשימוש יצרניות החבלים. גם בטן החבל הולכת ומצטמצמת ומאפשרת שזירה צפופה יותר וחזקה מתמיד. כמו אצל בני אדם, גם ליבת החבל היא זו שאחראית על כוחו האמיתי, לכן קוטר החבל המודרני לאו דווקא מצביע על חוזקו או פוגע בו.
השיקול המרכזי בבחירת קוטר חבל הוא הדילמה בין עמידות (durability) או קלות משקל. רוב המטפסים ירצו חבל סינגל בעובי 10 מ"מ לשימוש יום יומי, וישמרו את החבלים הדקים יותר בשביל מקטעים זריזים יותר וטיפוסים בהם לכל גרם יש משמעות.
מעבר לכך, חשוב לציין שלא כל קוטר חבל עובד עם כל מכשיר חיכוך ובלימה.
משקל החבל
כאמור, חבל רזה יותר הוא לרוב קל משקל. אבל לא תמיד. חבל רזה עם שזירה מאד צפופה יכול להיות כבד יותר מחבל עבה עם שזירה יותר משוחררת. המדידה של משקל צריכה להיות לפי מטר – כמה כל מטר של חבל שוקל, בגרמים, וככה נחשב את משקל החבל כולו.
אורך החבל
חבלים באורך 50 מטר היו נהוגים כסטנדרט. לפי כך, רוב תחנות העיגון באיזורי ספורט היו ממוקמים כך שניתן יהיה להגיע אליהם כל 25 מטר. עם הזמן הגיעו חבלי ה-60 מטר וכך נקודות העיגון עלו למעלה. עכשיו, חבלים של 70 ו-80 מטר ניהיו יותר נפוצים, ונקודות העיגון במסלולים חדשים יכולים להיות כבר כל 30 או 35 מטרים. במסלולים חדשים באירופה יש כבר סטנדרט של חבלים של 80 מטר.
ישנן סכנות רבות בלבחור חבל קצר מדי למסלול. הסכנה הברורה ביותר היא פשוט אי יכולת להגיע לנקודת העיגון.
לפי כך, תמיד תאשרו את אורך הנקודות במסלול ותתאימו את החבל שלכם בהתאם. בנוסף, לא לשכוח, תמיד לעשות קשר בסוף החבל!
סוגי חבלים (סינגל, דאבל, טויין)
חבל סינגל Single rope: לרוב מגיעים בעובי 9.5 עד 11 מ"מ. נועדו לשימוש used as single strands, clipped to every piece of protection. חבלי סינגל מזוהים על ידי הספרה 1 בתוך עיגול בקצה החבל, והם הכי נפוצים ושמישים בעולם הטיפוס.
חבל דאבל, או חבל חצי (Double rope, half ropes): מזוהים בעזרת ½ בתוך עיגול, והם חייבים לבוא בזוגות – לעולם לא נשתמש בחבל דאבל כחבל סינגל. חבלי דאבל פופולארים בטיפוס על קרח או טיפוס אלפיני, שם לרוב צריך שני חבלים לירידה. לרוב החבלים הללו בקוטר של 8-9 מ"מ. יש חבלי דאבל (או חבלי חצי) שמשמשים גם כחבל טויין, וההפך.
חבל טויין (twin rope): לרוב זהו החבל הדק והקל משקל מכולם, בעובי דק עד כדי 7.5 מ"מ. בגלל שהם כאלו דקים, חבלי טויין, המסומנים ב -8 בתוך עיגול, לרוב to be used as a unit, with both ropes clipped together to every piece of protection..
חשוב לבדוק את הסימון של כל חבל לפני השימוש בו – ומעטים החבלים שמשמשים גם כסינגל, גם דאבל וגם טויין.
כוח ספיגה מקסימאלי
חבל למעשה הוא סופג כוח ארוך. יותר כוח ספיגה לחבל – the lower the strain that rope puts on your protection. היכולת של חבל לספוג אנרגיה היא ביחס לכוח מהפגיעה. חבל איכותי יותר מאופיין בכוח פגיעה נמוך עם מעט המתחות. ( You want a low impact force—and low stretch.)
חבל סטטי או חבל דינמי
כאשר מדברים על חבל סטטי או דינאמי, בעיקר מתכוונים להימתחות שלהם (stretch). חבל נמתח כדי לספוג כוח. כמות המתיחה נמדד בצורה סטטית או דינמית, כאשר המתחות סטטית Static stretch, such as that created when you simply dangle on the rope, is important to know for jumaring and rappelling, where you want a rope with little static stretch.. התארחות דינמית, היא גם נתון קריטי, ומראה עד כמה החבל נמתח כדי לספוג אנרגיה. יותר המתחות לרוב אומרת יותר ספיגת אנרגיה ופחות כוח פגיעה, אבל היא גם אומרת שהמשתמש יפול רחוק יותר, עם אפשרות של פגיעה באדמה או במשהו אחר בדרך. זה לא תמיד מדויק, שכן היום ישנם חבלים עם כוח פגיעה נמוך ועם התארחות נמוכה.
חבל סטטי או חבל דינמי
החבלים שלנו באבן גיר מיוצרים בצרפת על ידי יצרנית החבלים המובילה קוזין טרסטק (Cousin Trestec). החברה מספקת חבלים לשימושים שונים למשווקים המובילים בעולם וידועה באיכות המעולה של החבלים שלה. אנחנו באבן גיר מפצירים בכם – לא להשתמש בחבלים לא תקניים, זולים ולא איכותיים, שכן החיים שלכם תלויים בחבל והמחיר הזול יחסית של טקסטיל לא שווה את ההתעסקות או ההימור על חבל לא איכותי.
עולם החבלים מסובך ומלא בדגמים שונים ומשונים. אם לא מצאתם את התשובה אותה חיפשתם, אל חשש. צרו איתנו קשר בכל פלטפורמה שתבחרו ואנחנו נענה לכם במקצועיות ובשמחה.
בכתיבת המדריך נעזרנו בידע המקצועי שצברנו, באתר היצרן קוזין טרסטק, ובמדריך איך לבחור חבל טיפוס מהאתר המגזין Rock and Ice
https://rockandice.com/gear/buying-tips/how-to-choose-a-climbing-rope/
איך מתקדמים מכאן?
קראתם, השכלתם. מה עכשיו?

CRIC: המכשיר הרב-תכליתי לעבודה על חבלים
CRIC: המכשיר הרב-תכליתי לעבודה על חבלים עולם העבודה על חבלים והחילוץ דורש פתרונות מתקדמים המספקים בטיחות, יעילות ופשטות תפעולית. מכשיר ה-CRIC, המשלב ג'ומר יד וגלגלת

תהליך ייצור חבל | שלבי הייצור והטכנולוגיה מאחורי החבלים
תהליך ייצור חבל | שלבי הייצור והטכנולוגיה מאחורי החבלים ייצור חבל הוא תהליך מורכב הכולל מספר שלבים חיוניים, כל אחד מהם תורם לאיכותו ועמידותו של

ערכת מילוט אישית אוטומטית לחלוטין הראשונה בעולם | DEUS ONE
ערכת מילוט אישית אוטומטית לחלוטין הראשונה בעולם | DEUS ONE ה-DEUS ONE הוא מכשיר המילוט האישי, האוטומטי המלא הראשון בעולם, שמשתמשים יכולים לחבר ישירות על
הרשמה לניוזלטר
הרשמו עכשיו לרשימת התפוצה של אבן גיר ותהנו מהנחות, מבצעים ופרסומים חדשים בנוגע לכל מה שחדש בעולם הטיפוס והעבודה בגובה